Veel interesse verduurzaming VvE’s

Eind september 2021 vond in de Koningkerk in Haarlem een informatieavond plaats voor bestuurders en beheerders van Vereniginging van Eigenaren (VvE’s) over verduurzaming van hun panden en het opwekken van zonnestroom op hun gebouwen. Er bleek veel interesse te zijn in dit onderwerp.

Deze bijeenkomst werd door Kennemer Energie georganiseerd in nauwe samenwerking met energiecoöperatie Kennemer Kracht, de gemeente Haarlem, het VvE Duurzaamheidsloket en JVL VvE Beheer voor VvE’s in deze regio. Dit was een reactie op het groeiend aantal VvE’s dat stappen wil nemen om hun gebouw(en) te verduurzamen en klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas. Bovendien wil een groeiend aantal VvE’s graag weten hoe er op hun grote dak(en) zonne-energie kan worden opgewekt.

Nieuwe bijeenkomst voor VvE’s in Schalkwijk op 27 januari 2022

In vervolg hierop zal op 27 januari 2022 een vergelijkbare bijeenkomst georganiseerd worden specifiek voor VvE’s in de vier wijken van Schalkwijk (Europawijk, Boerhavewijk, Molenwijk en Meerwijk). Als u interesse hebt, hierin als bestuurder en/of beheerder van een VvE in een van deze wijken, neem contact op met Kennemer Energie of schrijf u alvast in!

Beleid, subsidies, regelingen en procedures

De gemeente, het VvE Duurzaamheidsloket en JVL VvE Beheer geven gezamenlijk inzicht in de mogelijkheden, subsidies, regelingen, besluitvormingsprocedures en andere kansen voor alle aspecten van verduurzaming van met name de grotere panden van VvE’s. En na afloop kunt u uiteraard direct contact met hen opnemen voor hele specifieke vragen voor uw VvE.

Drie scenario’s voor het opwekken van zonnestroom VvE’s

Kennemer Energie identificeert en licht drie verschillende scenario’s toe voor het opwekken van zonnestroom op de panden van VvE’s:

  1. Alle opgewekte zonnestroom is voor eigen gebruik van de VvE, dus voor de collectieve voorzieningen zoals liften, verlichting, sauna, etc. De VvE wordt daarmee volledig eigenaar van de PV-installatie.
  2. De VvE stelt haar daken beschikbaar aan een lokale energiecoöperatie voor het opwekken van zonnestroom op de daken van de VvE. De energiecoöperatie wordt volledig eigenaar van de PV-installatie; en de bewoners van het pand, de VvE en mogelijk ook buurtbewoners kunnen deelnemen aan dit collectieve zonnestroomdak.
  3. Een combinatie van deze twee opties als er voldoende ruimte is op de daken van de VvE. Dus er komen twee installaties op het dak, een ten behoeve van de VvE en een van een energiecoöperatie.

Er zijn uiteraard nuances denkbaar hierop. Voor de verschillende opties verwijzen we ook graag naar de Beslisboom voor zonnestroomdaken.

Ervaringen van VvE Transvaalstraat tijdens de eerste VvE bijeenkomst

De VvE Transvaalstraat heeft gekozen voor de tweede optie en haar daken (inclusief garageboxen) beschikbaar gesteld aan de energiecoöperatie Haarlem Noorderlicht. De secretaris, Gerard Hobma, heeft dit besluit en zijn positieve ervaringen op deze avond toegelicht. Enkele tips: Aandacht voor de MJOP, voor passende besluitvormingsprocedure en voor voorwaarden van de opstalverzekering.

Ook op de VvE bijeenkomst in 27 januari 2022 voor VvE’s in Schalkwijk zal een bestuurder van een VvE met een zonnestroomdak uw vragen over zijn/haar ervaringen komen beantwoorden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de komende VvE bijeenkomst voor verduurzaming en over specifiek het opwekken van zonnestroom op de daken van uw VvE, ga naar deze pagina met informatie voor VvE’s of neem direct contact met Kennemer Energie.