Zonnepanelen zonder het gedoe!

Zonnepanelen zonder het gedoe in de Volkskrant van 7 maart 2017

Veel ondernemers en organisaties met grote daken zien vaak op tegen het gedoe om zonnepanelen te organiseren. Daarvoor zijn juist de collectieve zonnestroominstallaties een ideale oplossing.

Zonnepanelen zonder het gedoe! was de titel van een uitgebreid artikel in de Volkskrant van 7 maart 2017.

Er worden al veel zonneparken gerealiseerd en nog veel meer ingepland, terwijl tegelijkertijd er nog enorm veel grote platte daken van bedrijven en andere organisatie onbenut blijven. Wanneer al deze daken gebruikt worden voor het opwekken van zonnestroom dan wordt in ca. 17 % van de energiebehoefte in Nederland voorzien. Die kansen voor de energietransitie zijn dus aanzienlijk.

Veel eigenaren van grote panden lijkt het echter veel gedoe om zelf zonnepanelen te installeren terwijl het veelal voor henzelf niet of nauwelijks rendabel is. Hiervoor bieden de collectieve zonnestroom daken uitstekende oplossingen. Wijkbewoners verenigd in een energiecoöperatie willen wel het gedoe aan gaan en voor hen is het bovendien wel rendabel om zonnepanelen te nemen. Hun investering kunnen ze namelijk ruim binnen 10 jaar terugverdienen met ca.10 % rente.

Zo kunnen de werkloze daken van deze panden beter benut worden voor de noodzakelijke energietransitie. En voor de eigenaren van deze panden zit er niet alleen het voordeel aan van het zelf niet hoeven te regelen, maar ze kunnen vaak ook deelnemen aan deze collectieve zonnestroomdaken en ze kunnen deze installatie van de energiecoöperatie meetellen bij hun CO2 prestatieladder. 

Wilt u meer weten over de voordelen van zonnepanelen voor eigenaren van grote panden (bedrijven, scholen, ziekenhuizen, sportgebouwen e.d.)? Bekijk de voordelen elders op deze website.