Zonnepanelen op zwakkere daken steeds vaker mogelijk

Ook voor gebouwen met een lichtere constructie komen nu enigszins betaalbare oplossingen beschikbaar die het mogelijk maken een zonnestroominstallatie te plaatsen op daken die wat minder stevig zijn. Bij Hilco Hilarius in Haarlem heeft de firma Zon&Co onder projectleiding van Kennemer Energie een dergelijke lichtere oplossing succesvol toegepast.

De situatie

De eigenaren van het bedrijfspand van Hilco Hilarius in de Waarderpolder in Haarlem hadden heel graag het gehele platte dak van hun bedrijfspand volgelegd met zonnepanelen, waarbij een deel zonnestroom zou opwekken voor eigen gebruik en een deel van de ruimte beschikbaar zou worden gesteld voor het opwekken van zonnestroom door omwonenden.

De constructeur van Pieters Bouwtechniek moest helaas constateren dat het pand en met name het dak daarvoor niet geschikt was. Hij adviseerde om alleen een specifiek deel van het dak te benutten tot een maximum van 15 kg per m2. 

De oplossing

Uiteindelijk kwam de firma Zon&Co met een geschikte oplossing van Jual Solar.  De zonnepanelen worden hierbij in oost/west richting opgesteld en hun frame wordt met dakankers door de dakbedekking heen aan de dakconstructie vastgemaakt. Totaal levert dit een extra dakbelasting op van maximaal 14 kg per m2. Uiteraard wordt hierbij garantie afgegeven voor het waterdicht houden van het dak.

 

Het resultaat

Dankzij deze lichte oplossing zijn er toch nog 130 zonnepanelen geplaatst en kan Hilco Hilarius hiermee vrijwel geheel in haar eigen stroombehoefte voorzien.

Wilt u meer weten over lichtere oplossingen?

Als u een gebouw bezit en u wilt zonnestroom opwekken terwijl u vermoedt dat de draagkracht van het gebouw of het dak beperkt is, neem contact op met Kennemer Energie. We zoeken graag samen met u naar een passende oplossing.

 

 

Jual Solar oplossing voor zwakke daken