Salderingsregeling vanaf 2023 minder gunstig

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd. Vanaf dat moment worden zonnepanelen ieder jaar iets minder interessant. Wie toch maximaal wil profiteren kan het beste nu zonnepanelen aanschaffen of meedoen aan een collectief zonnestroomdak.

Salderingsregeling verandert

Als eigenaar van zonnepanelen profiteert u van de salderingsregeling. Dat houdt u dat u de zelf opgewekte elektriciteit die u overdag aan het net levert, u op een ander moment weer mag afnemen. Levering en afname wordt als het ware tegen elkaar weggestreept.

Onlangs werd bekend dat de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam wordt afgebouwd. Voor de stroom die u dan overdag opwekt en niet gebruikt, krijgt u dan ieder jaar steeds minder. Op die manier wil de overheid stimuleren dat opgewekte stroom zoveel mogelijk direct wordt gebruikt.

Wat gebeurt er na 2023?

Wanneer uw dak geschikt is voor zonnepanelen is het interessant om nu zonnepanelen aan te schaffen. U profiteert dan nog 2 jaar van 100 procent salderen waardoor u uw zonnepanelen waarschijnlijk een stuk sneller terugverdient dan wanneer u deze na 2023 aanschaft.

Wanneer u meedoet aan een collectief zonnestroomdak maakt u gebruik van de PCR- of Postcoderoosregeling. Hierbij wordt niet gesaldeerd maar gebruik gemaakt van een korting op de energiebelasting. Hierdoor blijft deze regeling ook na 2023 interessant.