40% Van de Nederlanders wil liefst energie uit de regio

4 Op de 10 burgers vindt duurzame lokaal opgewekt energie aantrekkelijk. De voornaamste redenen zijn transparantie en de drang om zo een steentje bij te kunnen dragen.Diverse lokale duurzame energiebedrijven en coöperaties zetten zich inmiddels in om groene stroom en gas op te wekken en de baten hiervan terug te laten vloeien naar de lokale gemeenschap. 

Uit het onderzoek van Totta in opdracht van Duurzame Energie Unie blijkt dat burgers grote energieleveranciers zien als prijsvechters die geen oog hebben voor bestaande klanten en hen zien als een nummer. Een eerlijk en transparant streekinitiatief, in de vorm van een coöperatie, wordt dan ook verwelkomd.

Zo’n organisatie heeft een herleidbare en regionale link naar de duurzame bron van energie. Een regionale energiecoöperatie geeft zeggenschap, binding met de streek en transparantie. Dit in tegenstelling tot grote internationale energiebedrijven. Veel gehoorde argumenten van zijn: 

  • “Ik vind het een fijn gevoel als je de regie weer in eigen handen hebt. Je bent dan niet meer afhankelijk van de grote partijen.”
  • “Het idee dat alles in mijn regio geregeld en vanuit mijn regio geleverd wordt spreekt mij aan.”
  • “Het levert banen op en is goed voor ons milieu.”

Wil jij ook meewerken aan het lokaal opwekken van duurzame energie of lokaal opgewekte energie afnemen, ga naar het overzicht met initiatieven ie al actief zijn in Haarlem en omstreken en kijk of je je daarbij kunt en wilt aansluiten.