Molenaarshuisje gasvrij met zonnestroomdelen Nova College

Bijna alle Haarlemmers verwarmen hun huis nu met aardgas. In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af! Om huiseigenaren te helpen bij het zoeken naar oplossingen voor gasvrij wonen, kunnen bewoners vanaf oktober terecht in de voorbeeldwoning bij de Schoterveense molen. Vrijdag 5 oktober openen wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema en wethouder vastgoed Jur Botter de woning feestelijk.

De molenaarswoning naast de Schoterveense molen is duurzaam verbouwd. De gemeente is eigenaar van deze woning en gaf de Huizenaanpak de opdracht de woning gasvrij te maken. De Huizenaanpak is een samenwerkingsverband van vakmensen die Haarlemmers een aanbod per woningtype bieden. Met onder andere een warmtepomp, ventilatiesysteem en lage temperatuurverwarming is de woning gasvrij. Het molenaarshuisje is een monument waardoor er geen zonnepanelen op het eigen dak kunnen.

Daarom betrekt de molenaar elektriciteit – samen met zo’n 90 andere omwonenden – via het collectieve zonnestroomdak van Kennemer Energie op het Nova College aan de Zijlweg. Molenaar Joyce Beneker huurt de woning van de gemeente. De woning is een voorbeeldwoning van de Huizenaanpak. Haarlemmers die duurzaam willen verbouwen en graag willen kijken hoe dat er uitziet, kunnen op afspraak het molenaarshuisje bezoeken.

Voorbeeldwoning

Wethouder Jur Botter is blij met de opening van de voorbeeldwoning: “De gemeente geeft graag het goede voorbeeld in het gasvrij maken van Haarlem. Al onze gemeentelijke panden gaan we verduurzamen. Het molenaarshuisje is een voorbeeld hiervan.” Wethouder Cora-Yfke Sikkema: “De woning laat ook de samenwerking zien die we met de Huizenaanpak hebben. Nu kunnen Haarlemmers bij een woning terecht waar allerlei maatregelen zichtbaar zijn zoals ventilatie, warmtepomp en lage temperatuur verwarming. De adviseurs van de Huizenaanpak geven uitleg.”

Open huis

De voorbeeldwoning zal regelmatig open zijn voor geïnteresseerden. Zaterdag 6 oktober is de woning van 13.00 tot 15.30 uur geopend voor publiek. Kunt u hier niet bij aanwezig zijn en wilt u een afspraak maken om de woning te bezoeken? Neem dan contact op met de Huizenaanpak via info@huizenaanpak.nl. In de Haarlemmer Kweektuin vindt 6 oktober ook het duurzaamheidsfestival Mugfest plaats, www.haarlem.nl/mugfest. De Kweektuin is in de buurt van de molen.

Locatie

Schoterveenpolder 1 bereikbaar via dijk vanaf Jan Haringstraat, 2023 JZ Haarlem