Zonnedak Haarlem Noorderlicht start levering stroom

De 272 zonnepanelen van coöperatie Haarlem Noorderlicht zijn met ingang van 2 september begonnen met het produceren van lokale duurzaam opgewekte zonnestroom.

Een mijlpaal voor Haarlem Noorderlicht! De coöperatie uit Haarlem-Noord levert sinds 2 september duurzame energie aan zo’n 45 huishoudens. De 272 zonnepanelen die dit mogelijk maken zijn geplaatst op het dak van Prins Staalfabriek in de Waarderpolder en is daarmee het eerste collectieve zonnedak op dit bedrijventerrein. Aan de realisatie is zo’n 2 jaar gewerkt.

Enorm dakpotentieel

Ondertussen is de coöperatie al weer op zoek naar nieuwe daken voor zonne-installaties. Het enorme dakoppervlak dat beschikbaar is in de Waarderpolder kan dankzij de Postcoderoos Regeling op een aantrekkelijke manier door aanwonenden gebruikt worden voor de opwek van schone energie. Het is met name interessant voor burgers en kleine bedrijven die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen. Bedrijven die hun dak ter beschikking stellen geven op die manier invulling aan hun maatschappelijke doelstellingen en leveren een bijdrage een klimaatneutraal Haarlem in 2030.

Meer initiatieven

Naast Haarlem Noorderlicht zijn ook andere initiatiefgroepen bezig met collectieve opwek. Bewonersinitiatief Spaarnezaam is op dit moment bezig met een zonne-dak op de Zijlpoort; het voormalig postkantoor aan de Gedempte Oude Gracht. Duurzame Energie Ramplaan en Buurtcoöperatie Garenkokerskwartier hebben reeds twee grote zonnedaken gerealiseerd.

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.