Lancering Kennemer Energie

Wethouder Cora-Yfke Sikkema lanceerde vrijdag 1 juli in het Seinwezen de maatschappelijke onderneming Kennemer Energie. Doel van de onderneming is het aantal collectieve zonnestroomdaken in Haarlem en omgeving sterk uit te uitbreiden.

Kennemer Energie is de volgende stap in het vorig jaar door de Stadsgarage gestarte initiatief 16 zonnedaken in 2016. De maatschappelijke onderneming bundelt de kennis en kunde van de Haarlemse pioniers die de eerste collectieve zonnedaken hebben gerealiseerd in het Garenkokerskwartier, het Ramplaankwartier en de Waarderpolder. Dat zijn de bestaande Haarlemse energiecoöperaties, de Energy Transition Group en de Stadsgarage.

Versnellen

De nieuwe onderneming zorgt ervoor dat bestaande en toekomstige projecten in Haarlem en omgeving versneld van de grond komen. Kennemer Energie biedt initiatiefnemers en dakeigenaren de ondersteuning die past bij hun eigen behoefte. Op die manier draagt zij bij aan de doelstelling Haarlem Klimaatneutraal 2030, en wordt alle Haarlemmers de mogelijkheid geboden zelf en gezamenlijk voordelig lokaal duurzame energie op te wekken en af te nemen. De financiële bijdrage van de gemeente Haarlem maakt het mogelijk de organisatie in te richten en een eerste serie collectieve daken op professionele wijze te realiseren in samenwerking met wijkbewoners.

Ondersteunen

Kennemer Energie zorgt voor professionalisering van de tot nu toe tijdrovende, op vrijwilligheid gebaseerde projecten. Initiatiefnemers en dakeigenaren hoeven niet langer alle ingewikkelde stappen te doorlopen. De administratieve en meer complexe technische, juridische en organisatorische activiteiten kunnen zij overlaten aan de experts van de nieuwe onderneming. Die kent een zogenaamde front en back office. De front office is verantwoordelijk voor het binnenhalen van initiatiefnemers in buurten die zich organiseren in dakteams om deelnemers te werven. De back office zorgt voor de administratie en de technische, juridische en financiële realisatie.

Eerste daken in 2016 klaar

Als vervolg van het ’16 zonnedaken in 2016’ initiatief komen nog deze zomer de eerste collectieve zonnestroomdaken in bedrijf. Eén van Energiecoöperatie Haarlem Noorderlicht op het dak van Prins Staal in de Waarderpolder en één van Energiecoöperatie Spaarnezaam op het dak van het gemeentekantoor de Zijlpoort, het voormalige postkantoor, aan de Gedempte Oude Gracht.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.