Succesvolle aanpak voor individuele zonnepanelen op het dak van VvE LA Verna

Voor VvE’s is het inmiddels heel normaal om zonnepanelen te plaatsen om de energiekosten voor collectieve voorzieningen zoals liften of laadpalen te verlagen. Maar wat veel eigenaren van woningen in VvE’s vooral willen is zonnepanelen om hun eigen energierekening te verlagen. Maar individuele zonnepanelen op het dak van de VvE, dat is ingewikkeld. JVL Administraties VvE Beheer ontwikkelde samen met Stichting Kennemer Energie een succesvolle aanpak.

Zonnepanelen in de ALV

Dolf Pethke JVL van Administraties VvE Beheer zit al lang in het vak en weet precies waar de knelpunten zitten als het gaat om zonnepanelen op VvE’s. Tijdens ALV’s ziet hij regelmatig dat een deel van de eigenaren eigenlijk al gisteren zonnepanelen wilde, een deel het nog niet weet en een andere groep er echt geen brood in ziet. In die VvE’s gebeurt dan niets. Pethke constateert ook dat in de VvE’s waar wel een meerderheid is voor individuele zonnepanelen, allerlei praktische bezwaren ontstaan. “Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken of voor individuele zonnepanelen de splitsingsakte kan worden aangepast. Dat is erg duur, vaak niet haalbaar en eerlijk gezegd eigenlijk ook niet wenselijk”, legt Pethke uit.

Verkavelen

Met Kennemer Energie, een stichting die ruime ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen op VvE’s en een jurist werd twee jaar gewerkt aan een oplossing. Hierin wordt het dak van de VvE opgedeeld in virtuele kavels waarop iedere woningeigenaar nu of in de toekomst zonnepanelen voor eigen gebruik kan laten plaatsen. Eigenaren die zonnepanelen willen gaan met de VvE een overeenkomst aan waarin precies is vastgelegd onder welke voorwaarden en voor welke duur ze het kavel mogen benutten.

Zelf kiezen

Met deze methode kan in de VvE iedereen die dat wil eigen zonnepanelen laten plaatsen. Wie niet meedoet, kan later alsnog instappen of heeft de mogelijkheid om bij de verkoop aan te geven dat de woning helemaal klaar is voor zonnepanelen. Pethke: “Zo gaan alle eigenaren erop vooruit maar is iedereen toch vrij om zelf te kiezen. Maar belangrijker: de splitsingsakte hoeft niet op de schop en het VvE-bestuur houdt de volledige controle. Dat is niet alleen essentieel voor onderhoud maar ook belangrijk voor succesvol doorlopen van bijvoorbeeld een Scope 12 inspectie. Want verzekeraars worden steeds strenger.”

Pilot project

Het eerste project dat gebruik maakt van deze methodiek is afgelopen oktober succesvol afgerond. VvE LA Verna in Aerdenhout had al eerder 41

zonnepanelen t.b.v. van collectieve voorzieningen laten plaatsen. Sinds kort hebben 11 van de 20 woningeigenaren ieder 6 zonnepanelen voor eigen opwek. Het gehele proces werd van start tot eindoplevering begeleid door Kennemer Energie. Tijdens de installatie is in de meterkasten van iedere appartement bekabeling aangebracht, dus ook in die van woningeigenaren die nog geen zonnepanelen wilden. Dat garandeerde dat de installatie conform de eisen is en maakt het aansluiten van nieuwe zonnepanelen in de toekomst stukken eenvoudiger.

Leo de Kok die het project bij VvE LA Verna vanuit Kennemer Energie begeleidde, legt uit: “Bij VvE’s moet je om één appartement aan te sluiten vaak sowieso kabels door meerdere meterkasten trekken. Het is daarom niet veel duurder om meteen alle meterkasten klaar te maken voor eigen zonnepanelen.”  En maar goed ook, want vlak voor de oplevering van het project ging een appartement in deze VvE over naar een nieuwe eigenaar. Deze nieuwe bewoner wilde in tegenstelling tot de vorige wel graag zelf energie opwekken. Leo de Kok: “En omdat alle bekabeling al aanwezig was, kon dit snel worden gerealiseerd.”

Evaluatie

Kennemer Energie heeft samen met JVL Administraties VvE Beheer een uitgebreide evaluatie gedaan en de lessen gebruikt om de aanpak verder te verbeteren. Art den Boer, voorzitter van Kennemer Energie, ziet het zonnig in. “Veel daken van VvE’s zijn nu nog leeg, vooral bij VvE’s die bijvoorbeeld helemaal geen lift of centrale ventilatie hebben. Eindelijk kunnen er op deze VvE’s zonnepanelen komen en wel in het tempo dat de individuele woningeigenaren in deze VvE’s willen. Het is een kwestie van tijd voor het dak van VvE LA Verna en dat van andere VvE’s volledig vol liggen met zonnepanelen.”

Meer weten over opwek met zonnepanelen voor individuele eigenaren in VvE’s? Kijk op kennemerenergie.nl/vve Neem contact op via info@kennemerenergie.nl of info@jvl-administraties.nl.