4 November feestelijke opening zonnedak Prins Staal

Op 4 november 2016 opent wethouder Duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema de eerste collectieve zonnestroom installatie in de Waarderpolder bij Prins Staal. Dit feestelijke moment wordt gevierd in het bijzijn van alle leden van Haarlem Noorderlicht die gezamenlijk eigenaar zijn van deze installatie.

Samen opwekken

Ruim twee jaar geleden kwamen enkele buurtgenoten uit de Indische buurt in Haarlem Noord voor het eerst bij elkaar omdat ze gezamenlijk zonnestroom wilden opwekken voor en door buurtbewoners. Spoedig bleek de directie van Prins Staal geïnteresseerd te zijn om een deel van het dak beschikbaar te stellen voor dit doel. Daarmee is de samenwerking gestart om dit daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Daarvoor moesten verschillende zaken onderzocht, uitgesloten en besproken worden. Zoals de constructie van het dak en een risico-inventarisatie.

Meer collectieve opwek

Dankzij het onderlinge vertrouwen tussen de directie van Prins Staal en het bestuur van Haarlem Noorderlicht en de steun van Zon op Nederland en Gemeente Haarlem is het na een intensieve voorbereidingstijd gelukt de eerste collectieve zonnestroom installatie onder de postcoderoos regeling in de Waarderpolder te realiseren. Op 2 september 2016 is de installatie in gebruik genomen.Op dit moment wekken 272 zonnepanelen zonnestroom op voor 40 leden van Haarlem Noorderlicht. Sinds de ingebruikname in september dit jaar heeft de installatie al meer dan 9 MWh stroom geproduceerd.De installatie kan zeker 25 jaar mee.Toekomst Haarlem Noorderlicht heeft plannen om meer van dergelijke collectieve zonnestroom installaties te realiseren door en voor buurtbewoners. Het eerstvolgende dak in de Waarderpolder wordt door de gemeente Haarlem beschikbaar gesteld: ‘Het Hoofdkantoor’ op de Waarderweg 78.

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.