Bijeenkomst ‘Samenwerking energie-cooperaties Haarlem’ druk bezocht

Op dinsdag 20 september vond in Het Seinwezen in Haarlem de bijeenkomst ‘Samenwerking energie-cooperaties Haarlem’ plaats waarin gemeente, de Stadsgarage, Kennemer Energie en tal van initiatieven uit de regio met elkaar in gesprek gingen om te ontdekken wat de beste manier is om tot grootschalige realisatie van grote gezamenlijke zonnedaken te komen.

Haarlem voorop

Voorzitter André Brasser van De Stadsgarage – partner van Kennemer Energie – leidde de bijeenkomst in goede banen en begon met een korte samenvatting over waar we nu staan en welke gezamenlijke ambities we hebben. Voor de maar liefst 25 deelnemers was er daarnaast alle ruimte om vragen te stellen en om feedback te geven op de voorgestelde aanpak om tot meer daken te komen. 

Peter Tromp van de gemeente Haarlem wist te vertellen dat Haarlem op het gebied van collectieve zon in Nederland een koppositie inneemt. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een kwantitatief transitieplan dat moet helpen om de doelstellingen die voor 2030 zijn opgesteld ook daadwerkelijk te halen.

Toelichting Kennemer Energie

Namens Kennemer Energie ging Erna Hollander in over de hulp die dit projectburo kan bieden in het gezamenlijk versnellen van de energietransitie. Zij gaf daarbij een duidelijke toelichting over de rol van Kennemer Energie, enerzijds als ondersteuner van projecten en beheerder van lopende installaties voor initiatiefnemers. Anderzijds als ontwikkelaar van collectieve zonnestroom projecten voor overheden, gebouweigenaren en toeleveranciers. Ook legde zij duidelijk uit wat initiatieven van Kennemer Energie kunnen verwachten en het feit dat er uiteindelijk naar een koepel energiecoöperatie wordt toegewerkt waarmee ontwikkel- en beheersrisico’s voor de energie initiatieven beter kunnen worden afgedekt. Erna: “Op die manier hoeven initiatieven geen eigen coöperatie op te richten, hebben ze veel minder administratieve druk en kunnen ze zich als Zonne Energie Team (ZE-Team) vooral bezig houden met de interessantere dingen, zoals het enthousiasmeren van buurtgenoten om ook mee te doen.”

Op naar regionale samenwerking

Naast vertegenwoordigers van de Haarlemse coöperaties en startende initiatieven, waren er bij de bijeenkomst ook mensen van initiatieven buiten Haarlem. Zo is Energiek Velsen – dat al veel collectieve inkoopacties en isolatieprojecten heeft gerealiseerd – erg geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gezamenlijke zonnedak te realiseren. Die interesse is er ook vanuit Duurzaam Overveen waarvan sommige leden al meedoen met het zonnedak op de Fablohal in Haarlem. Ook uit Spaarndam was een afvaardiging aanwezig dat in een collectief zonnedak veel mogelijkheden ziet, “te meer omdat een groot deel van Spaarndam beschermd stadsgezicht is en die huizen dus geen zonnepanelen op eigen dak mogen hebben.”

Afgesproken is dat er de komende tijd gezocht wordt om tot samenwerking te komen. De Postcoderoosregeling maakt het bovendien erg aantrekkelijk voor gemeenten om samen te werken omdat het voor inwoners mogelijk is om stroom af te nemen op een gezamenlijk dak in een buurtgemeente.

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.